fbpx

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από αγάπη, ασφάλεια και προστασία και ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο απλές κινήσεις αγάπης με τεράστια οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξή τους.

Τα εμβόλια αποδεδειγμένα αποτελούν τόσο ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στη δημόσια υγεία, όσο και τον πιο πολύτιμο σύμμαχο του ανθρώπου απέναντι σε επικίνδυνες, συχνά θανατηφόρες ασθένειες. Τα εμβόλια, ως πρόληψη, έχουν καταστεί πραγματική σωτηρία για εκατομμύρια ζωές σ’ όλο τον κόσμο.

Ένα μικρό στιγμιαίο τσίμπημα μπορεί πραγματικά να θωρακίσει τη ζωή των παιδιών. 

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος με τρόπο τέτοιο που να μπορεί να αυτοπροστατεύεται από τις λοιμώξεις. Κατά την έκθεσή του σε έναν ιό ή ένα μικρόβιο, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα «εκπαιδεύεται» και αποκτά αντισώματα. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, κάθε φορά που εκτίθεται στην ίδια λοίμωξη, ο οργανισμός έχοντάς την καταγραμμένη πλέον τη «θυμάται» και την αντιμετωπίζει πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά  και με πιο ελαφριά ή και καθόλου συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ο οργανισμός έχει πλέον αντισώματα, έχει δηλαδή αποκτήσει ανοσία.

Ο εμβολιασμός λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας τόσο για τα άτομα που εμβολιάζονται, όσο και για τους γύρω τους οι οποίοι είναι ευάλωτοι στις ασθένειες.

Έτσι, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών μεταξύ των μελών της οικογένειας, των συμμαθητών ή των συναδέλφων, και γενικότερα των ατόμων της κοινότητας.

Κατά τον μαζικό εμβολιασμό σε μια λοιμώδη νόσο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποκτά ανοσία, κι έτσι είναι μάλλον απίθανο να εξαπλωθεί η νόσος από άτομο σε άτομο. Αυτό είναι γνωστό ως «συλλογική ανοσία» επίσης γνωστή ως «ανοσία της αγέλης».

Γιατί είναι σημαντικοί οι εμβολιασμοί για τα παιδιά;

Τα παιδιά νοσούν πολύ πιο εύκολα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, πολλές φορές μάλιστα πιο ήπια. Ωστόσο, μπορούν να μεταδώσουν έναν ιό πολύ πιο εύκολα απ’ ότι οι ενήλικες. Το γεγονός αυτό, σε μια περίπτωση έξαρσης του ιού, καθιστά αναγκαίο, έπειτα και από συμβουλή ιατρού, τον προληπτικό εμβολιασμό των ατόμων νεαρής ηλικίας που βρίσκονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως έγκυες γυναίκες, ογκολογικοί ασθενείς, βρέφη κάτω του ενός έτους, άτομα μεγάλης ηλικίας ή με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Οι ασθένειες για τις οποίες έχει γίνει εμβολιασμός, όπως η Γρίπη, Πνευμονιόκοκκος, Ηπατίτιδα, Τέτανος, Ερυθρά κ.ά., δεν παύουν να είναι απειλητικές. Είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η πρόληψή τους μέσω του εμβολιασμού τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Λαμβάνοντας παράλληλα ως δεδομένη την συνεχή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του γενικού πληθυσμού, ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.

Σε ποιες περιπτώσεις ένα παιδί δεν πρέπει να εμβολιαστεί;

Σε παιδιά που έχει διαγνωστεί βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει ο συνηθισμένος εμβολιασμός. Το ίδιο ισχύει και για εκείνα τα παιδιά, στα οποία χορηγείται κορτιζόνη ή χημειοθεραπεία.

Πώς μιλάμε σε ένα παιδί για το εμβόλιο;

Κάθε γονιός θα πρέπει να λέει την αλήθεια στα παιδιά, ενθαρρύνοντάς τα και εξηγώντας τους πως το εμβόλιο τα βοηθά να παραμείνουν υγιή.

Μπορεί τα παιδιά κλάψουν κατά τον εμβολιασμό, ωστόσο όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτά, οι γονείς θα πρέπει να έχουν πάντοτε στο μυαλό τους ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν την καλύτερη προστασία ενάντια σε σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, ωφελώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά τους.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Όλα τα εμβόλια περνούν από αυστηρούς και εκτεταμένους ελέγχους τόσο από τα αρμόδια ευρωπαϊκά και όσο και από διεθνή σώματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους πριν αρχίσουν να χρησιμοποιούνται από το κοινό.

Είναι γεγονός πως τα εμβόλια είναι πολύ ασφαλέστερα από το ενδεχόμενο νόσησης του παιδιού από την ασθένεια.

Recommended Posts