Τρείς τύποι Ωμέγα 3
• ALA (α-λινολεϊκό οξύ)
• EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ)
• DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ)
Οφέλη Ωμέγα 3
• Ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια, βελτιώνουν την χοληστερόλη & ανεβάζουν την HDL
• Σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία καθώς έχουν αντιθρομβωτική δράση & μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας
• Βοηθούν στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας & της οστεοαρθρίτιδας
• Ενισχύουν τα οστά μας καθώς αυξάνουν τα επίπεδα ασβεστίου
• Μειώνουν τις φλεγμονές στο έντερο & έτσι ανακουφίζουν ασθενείς με νόσο του Chron & ελκώδη κολίτιδα
• Έχουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του άσθματος, καθώς μειώνουν τους παράγοντες φλεγμονής στους πνεύμονες
• Είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά & τη γνωστική λειτουργία, κυρίως κατά την διάρκεια της εμβρυικής ανάπτυξης
• Ανακουφίζουν από συμπτώματα δερματικών διαταραχών όπως ακμή, ψωρίαση
• Η λήψη λιπαρών οξέων Ω3 μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη ενός υπάρχοντα καρκίνου αλλά & να συμβάλλει στην πρόληψη ή επιβράδυνση μεταστάσεων
Διατροφικές Πηγές Ω3
- Καρύδια: σημαντική πηγή α-λινολεϊκού οξέος
- Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος, ρέγκα, σαρδέλα, πέστροφα λίμνης κ.ά
- Πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.ά
- Λάδια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα & κυρίως τα σπορέλαια
- Λιναρόσπορος & λινέλαιο: Περιέχουν υψηλές ποσότητες α-λινολεϊκού
οξέος - Εμπλουτισμένα & με τους 3 τύπους λιπαρών οξέων αυγά
- Τρόφιμα σόγιας: τυρί, γάλα, υποκατάστατα κρέατος, σογιέλαιο
Εάν η διατροφή σας δεν είναι πλούσια στα παραπάνω τρόφιμα, ίσως πρέπει να σκεφτείτε την λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής. Υπάρχουν στο εμπόριο ποικίλα συμπληρώματα διατροφής με βάση το ιχθυέλαιο, το λινέλαιο & το Krill το οποίο είναι ένα ζωοπλαγκτόν που ζει στα αμόλυντα νερά της Ανταρκτικής.