fbpx

Ο καιρός αρχίζει να γίνεται ολοένα και καλύτερος, κι εμείς αρχίζουμε να αποχωριζόμαστε σιγά σιγά τα βαριά χειμερινά ρούχα, και να ντυνόμαστε στα ανοιξιάτικά μας για να χαρούμε τους περιπάτους, τις εκδρομές, και τις βόλτες μας με τα παιδιά, τους φίλους, και το κατοικίδιό μας. Αποτελούν μόνο τα γυαλιά ηλίου το πιο χρήσιμο από τα αξεσουάρ που χρειαζόμαστε μαζί μας στις μικρές ή και μεγάλες ανοιξιάτικες εξορμήσεις μας; Μάλλον όχι…

Ο ήλιος είναι σίγουρα φίλος μας, καθώς ανεβάζει τη διάθεση, μας ζεσταίνει, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στην παραγωγή αυτής της πολύ χρήσιμης για τον οργανισμό μας βιταμίνης… Η οποία δεν είναι άλλη από τη βιταμίνη D!

Αλλά πόσο προστατεύουμε πραγματικά το δέρμα μας από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν οι δυνατές ακτίνες του; Όχι, δεν έχει σημασία η εποχή! Ο ήλιος βλάπτει το δέρμα, προκαλώντας σίγουρα περισσότερα προβλήματα από τη γήρανση, καταστρέφοντας την ελαστίνη και το κολλαγόνο – πρωτεΐνες που παρέχουν στο δέρμα μας την ελαστικότητα και την σφριγηλότητα που χρειάζεται για να λάμπει! Πλέον, και την άνοιξη, είναι πολύ εύκολο να πάθουμε κάποιο έγκαυμα από τον ήλιο, καθώς απολαμβάνουμε να παραμένουμε εκτεθειμένοι σε αυτόν κατά τη διάρκεια μιας βόλτας μας εκτός του σπιτιού!

Κάθε φορά που αμελούμε να προστατεύσουμε το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία, ακόμη και κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, ουσιαστικά «επιλέγουμε» να παραμένουμε απροστάτευτοι απέναντι στις όποιες συνέπειες μπορούν να προκληθούν. Αυτές μπορεί να είναι διάφορες δερματοπάθειες – μέχρι και καρκίνος του δέρματος – ενώ υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επιδεινωθούν ήδη υπάρχουσες δερματοπάθειες, όπως ο επιχείλιος έρπης, η ροδόχρους ακμή, η λεύκη, κ.ά.

Επίσης, η συχνή χρήση, ακόμη και τη νύχτα, κάποιων καλλυντικών που περιέχουν ουσίες που προκαλούν μικροαπολέπιση της επιδερμίδας (οξέα φρούτων, βιταμίνη Α), επιβάλλει την αντιηλιακή προστασία την ημέρα, διαφορετικά το δέρμα είναι πολύ πιθανό να κάνει πανάδες, φακίδες ή δυσχρωμίες.

Έτσι, η έγκαιρη αντιηλιακή προστασία είναι πολύ σημαντική, και το αντηλιακό πρέπει να βρίσκεται πρώτο στη λίστα με τις αγορές καλλυντικών που πραγματοποιούμε την άνοιξη!  Το αντιηλιακό που επιλέγουμε, θα πρέπει φυσικά να έχει υψηλό δείκτη προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία SPF.  Βέβαια, μία ακόμη σημαντική ιδιότητα που πρέπει να ελέγχουμε στα αντιηλιακά προϊόντα που επιλέγουμε, είναι η φωτοσταθερότητα. Δηλαδή το να μην αλλοιώνεται η σύνθεσή τους, και κατά συνέπεια η αποτελεσματικότητά τους καθώς αλληλεπιδρούν με την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και τα αντιηλιακά τους φίλτρα.

Και φυσικά, είναι καλό να μην ξεχνάμε ότι όλα τα αντιηλιακά απαιτούν αρκετή ποσότητα και συχνή ανανέωση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι προστατευόμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά!

Τέλος, η προστασία μας από τον ήλιο ολοκληρώνεται με γυαλιά ηλίου και καπέλο, αποφεύγοντας παράλληλα, όσο είναι εφικτό, την πολύωρη έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο, και κυρίως κατά τις ώρες που η ηλιοφάνεια είναι έντονη!

Recent Posts