fbpx

Παιδικές Φθινοπωρινές Αλλεργίες
Το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με την έναρξη του σχολικού έτους, απαιτεί μία ιδιαίτερη προσοχή για τα παιδιά που πάσχουν από αλλεργίες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία παγκόσμια ανησυχητική αύξηση της συχνότητας των αλλεργικών παθήσεων. Υπολογίζεται πως 1 στα 4 παιδιά υποφέρει από κάποια αλλεργία. Οι περισσότερες από αυτές είναι χρόνιες, ενώ κάποιες από αυτές μπορεί να θέσουν τη ζωή του παιδιού σε κίνδυνο, αν δε διαγνωσθούν εγκαίρως.

Αλλεργία:
Η αντίδραση του αμυντικού οργανισμού του ανθρώπου, λόγω υπερευαισθησίας σε κάποια αλλεργιογόνο ουσία.

Κύριες Παιδικές Αλλεργικές παθήσεις:

Αλλεργική Ρινίτιδα, Αλλεργικό Άσθμα, Ατοπική Δερματίτιδα, Τροφική Αλλεργία.

Αιτίες:

Κληρονομικότητα: Σε περίπτωση που ένα παιδί προέρχεται από γονείς με ιστορικό αλλεργίας το ποσοστό να εμφανίσει αλλεργία αγγίζει το 60%. Το ποσοστό αυτό μειώνεται όταν είναι αλλεργικός μόνο ο ένας γονιός.

Περιβαλλοντικοί Παράγοντες: Η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι κλιματικές συνθήκες, η διατροφή, η ψυχολογία, οι διάφορες λοιμώξεις & το παθητικό κάπνισμα μπορούν να επηρεάσουν την εκδήλωση & την πορεία μιας αλλεργίας.

Ειδικότερα τώρα που αρχίζουν τα σχολεία, ας μη ξεχνάμε πως οι σχολικές αίθουσες οι οποίες έχουν παραμείνει για πολύ καιρό κλειστές, περιέχουν ακάρεα σε μεγάλες ποσότητες, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικού συμπτώματος. Τα ακάρεα αποτελούν τα κυριότερα αλλεργιογόνα και ευδοκιμούν μέσα στη σκόνη των σχολικών κτιρίων, ειδικά όταν ο χώρος δεν αερίζεται & δεν καθαρίζεται καλά (παράθυρα που δεν ανοίγουν, μοκέτες που δεν πλένονται κ.ά.) Προσθέστε και την σκόνη της κιμωλίας που επίσης μεταφέρεται μέσω του αέρα και του σπόγγου που σβήνει ο δάσκαλος τον πίνακα, και δεν θα απορήσετε γιατί πολλά παιδιά υποφέρουν από άσθμα, ιδίως κάθε Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι επίσης σημαντικά συχνότερες το Φθινόπωρο. Η επιστροφή στο σχολείο σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν χωρίς την επίβλεψη των γονέων να καταναλώνουν τρόφιμα στο σχολικό κυλικείο που βρίθουν σε αλλεργιογόνα, όπως αβγά, γάλα, βούτυρο και άλλα.

Συμπτώματα:
Υπάρχουν τα τοπικά συμπτώματα όπως φτέρνισμα, καταρροή, κνησμός, οίδημα, ερυθρότητα και δακρύρροια καθώς και αυτά που εκδηλώνονται γενικευμένα σε όλο το σώμα όπως πρήξιμο των χειλιών ή της γλώσσας και δυσκολία στην αναπνοή (αναφυλαξία).
Τα συμπτώματα των αλλεργιών είναι καθημερινά, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών, ακόμα και την σχολική τους επίδοση.

Θεραπεία Αλλεργίας
Η αλλεργία είναι μία κατάσταση που δεν θεραπεύεται αλλά προλαμβάνεται & μπορούμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματά της με αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά & κορτικοστεροειδή φάρμακα, ανάλογα την περίπτωση. Αν επιβεβαιωθούμε πως το παιδί μας εμφανίζει αλλεργία σε κάποια ουσία, τότε καλό είναι να απευθυνθούμε στον παιδίατρο μας να μας συμβουλεύσει & πιθανόν να μας στείλει σε αλλεργιολόγο. Το πιο συνηθισμένο τεστ που γίνεται είναι η μέτρηση Rast IgE αντισωμάτων (ανοσφαιρίνες Ε) του αίματος.
Ο ουσιαστικότερος τρόπος αντιμετώπισης αρκετών αλλεργιών είναι ο εντοπισμός των αλλεργιογόνων και η αποφυγή τους.
Στην καθημερινότητά μας καλό είναι να καθαρίζουμε & να αερίζουμε τακτικά το σπίτι, να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού, να πλένουμε τα ρούχα μας με υποαλλεργικά απορρυπαντικά & να αποφεύγουμε να δίνουμε στα παιδιά λούτρινα παιχνίδια.

Recommended Posts