fbpx

Ψείρες στο σχολείο! Τι πιο σύνηθες κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου!

Η φθειρίαση (ψείρες) του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται στην παρασιτική λοίμωξη του ανθρώπου από τον pediculus humanus capitis. Οι ψείρες ή φθείρες, μολύνουν το τριχωτό της κεφαλής και συνήθως προσβάλλουν παιδιά (σχολικής ηλικίας) και είναι ασύνηθες σε μωρά.

Oι ψείρες του κεφαλιού είναι εντοπισμένες μονάχα στο τριχωτό και όχι σε άλλα σημεία του σώματος. Στο υπόλοιπο σώμα διακρίνουμε μια διαφορετική κατηγορία ψειρών, τις φθείρες του σώματος καθώς και αυτές του εφηβαίου.

Οι φθείρες είναι μικροσκοπικά έντομα που προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Κάθε ψείρα έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Οι φθείρες συνήθως εξαπλώνονται αμέσως και μπορούν να επιβιώσουν και για σύντομο χρονικό διάστημα στα ρούχα ή σε άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Οι ψείρες γεννούν αυγά που ονομάζονται κόνιδες. Είναι πιο συχνά σε μικρά παιδιά που είναι στην προσχολική ηλικία ή στο δημοτικό σχολείο. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας συχνά παίζουν μαζί στενά και μπορούν να μοιράζονται βούρτσες, καπέλα και άλλα. Οι ενήλικες που ζουν με τα παιδιά έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν φθείρες.

Οι ψείρες του κεφαλιού μπορεί να είναι λευκές, ή καφέ. Συνήθως φωλιάζουν στο πίσω μέρος του λαιμού ή πίσω από τα αυτιά. Το κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι φθείρες προκαλούν αλλεργίες.

Τρόποι Αντιμετώπισης – ψείρες στο σχολείο

  • Μπορείτε να απαλλαγείτε με φυσικά προϊόντα που είναι κατασκευασμένα από εκχυλίσματα χρυσανθέμων ή κάποια συνθετική εκδοχή. Θεωρούνται ασφαλή, αλλά δε συνιστώνται για μικρά παιδιά. Αυτά τα προϊόντα σκοτώνουν τις ζωντανές ψείρες, αλλά όχι τις κόνιδες.
  • Μουσκέψτε καλά τα μαλλιά με ζεστό ξίδι και καλύψτε τα τυλιγμένα με μια νάιλον σακούλα για περίπου μισή ώρα. Αυτό το “μούλιασμα” θα μαλακώσει την κόλλα με την οποία κολλάνε οι ψείρες και τα αυγά στην τρίχα και θα επιτρέψει την ευκολότερη αφαίρεση τους με το ειδικό χτενάκι.
  • Λούστε τα μαλλιά του με λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο. Τα έλαια αυτά διαθέτουν λιπαρά οξέα που διαλύουν τα σώματα των ψειρών και τις σκοτώνουν.
  • Συμβουλευτείτε τον Φαρμακοποιό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα προσεκτικά για πόσο καιρό το φάρμακο θα πρέπει να αφεθεί στα μαλλιά καθώς και πότε να ξεπλυθεί.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει ψείρες;

Προφανώς, και θα το καταλάβετε αν βλέπετε το παιδάκι σας να ξύνει το κεφάλι του! Το παιδί που έχει ψείρες παρουσιάζει κνησμό, καθώς οι ψείρες εκκρίνουν τοξίνες που προκαλούν φαγούρα, πιθανόν και εξάνθημα. Το βασικό πρόβλημα με τις ψείρες δεν είναι να τις σκοτώσετε, αλλά πως να απομακρύνετε τα αυγά (κόνιδα), για να μην εκκολαφθούν και πολλαπλασιαστούν, γι’ αυτό το χτένισμα με το ειδικό χτενάκι είναι απαραίτητο.

Ένα δεύτερο, πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι η απολύμανση του ρουχισμού, τα μαξιλάρια γιατί ο ψείρες μεταδίδονται πολύ εύκολα, με απ’ ευθείας επαφή ή με τα ρούχα και γι’ αυτό καλό θα ήταν, αν διαπιστώσετε ψείρες, να ελέγξετε και τον εαυτό σας και τα άλλη μέλη της οικογένειας αν υπάρχουν.

Η ψείρα σκοτώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, συνεπώς πλύσιμο του μολυσμένου ρουχισμού με καυτό νερό, καυτό στεγνωτήριο και σιδέρωμα, μπορεί να μην είναι η ευκολότερη λύση, είναι όμως η μόνη. H θερμοκρασία αυτή σκοτώνει τις ψείρες και τα αυγά τους σε 3 έως 5 λεπτά.

Στο Φαρμακείο μας θα βρείτε μεγάλη γκάμα με αντιφθειρικά προϊόντα. Επισκεφτείτε το Φαρμακείο μας εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Recent Posts