fbpx

Το καλοκαίρι είναι εδώ και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο δερματάκι των μωρών και των παιδιών μας. Ο λόγος είναι ότι το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο και τείνει να υποστεί σοβαρές βλάβες και αυτό γιατί οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αν δε ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να αποφευχθεί η βλάβη από τον ήλιο;

1. Αντηλιακή προστασία

Από την ηλικία των 6 μηνών, τα μωρά μπορούν να χρησιμοποιούν αντηλιακό. Στα μικρότερα μωρά, η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο και η παραμονή τους στη σκιά είναι το καλύτερο μέτρο για την αποφυγή ενοχλήσεων. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε οι ώρες μεταξύ 12.00 και 16.00. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι υπεριώδεις ακτίνες UV είναι πιο επιβλαβείς.

Ιδανικά, τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) ίσο ή μεγαλύτερο από 50. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει ευρύ φάσμα προστασίας, καλύπτοντας τις ακτίνες UVA και UVB. Τέλος, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε αντηλιακό πριν από την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του κάθε 2 ώρες. Μάλιστα, το προϊόν πρέπει να χρησιμοποιούμε ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες περνούν με τον ίδιο τρόπο.

Σε τι μορφές μπορούμε να βρούμε τα αντηλιακά;

Τα αντηλιακά για την εξασφάλιση της καλής καλοκαιρινής φροντίδας του δέρματος των βρεφών και των παιδιών διατίθενται σε διάφορες μορφές όπως:

  • Βάλσαμα χειλιών
  • Κρέμες
  • Αερολύματα
  • Λοσιόν
  • Τζελ
  • Αλοιφές

2. Φορέστε τους ρούχα και κάντε χρήση του αντηλιακού ταυτόχρονα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μία από τις βασικές προφυλάξεις για την προστασία του δέρματος των βρεφών και των παιδιών είναι να τα ντύνετε με ρούχα που καλύπτουν κάθε μέρος του σώματος που μπορεί να εκτεθεί. Λάβετε υπόψη ότι τα ρούχα από μόνα τους δεν εμποδίζουν εντελώς τις υπεριώδεις ακτίνες. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεών τους.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα μωρά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο, οπότε η πρώτη επιλογή είναι πάντα η αναζήτηση σκιάς.

3. Εντομοαπωθητικά

Καλοκαίρι χωρίς έντομα γίνεται..; δε γίνεται!

Ο σωστός τρόπος είναι να εφαρμόζετε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν από το εντομοαπωθητικό. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση αρωμάτων, καλλυντικών ή οποιασδήποτε ουσίας που έχει χρωστικές ουσίες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας και ερεθισμούς.

4. Κάντε χρήση καπέλων

Ο καλύτερος σύντροφος για το καλοκαίρι είναι το κλασσικό καπέλο. Τα καπέλα με φαρδιά γείσα είναι τα καταλληλότερα. Προστατεύουν τα αυτιά, τα μάτια, τη μύτη, το μέτωπο και το τριχωτό της κεφαλής. Αυτές οι περιοχές είναι ευαίσθητες σε βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, η χρήση τους συμβάλλει στην κάλυψη περισσότερων περιοχών του σώματος και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, μειώνει τον κίνδυνο πιθανής θερμοπληξίας.

5. Μπάνια και υγιεινή

Τα μπάνια δεν πρέπει να είναι μεγάλης διάρκειας και ούτε να γίνονται με χλιαρό νερό. Ο λόγος είναι να μην προκαλέσουν αφυδάτωση του δέρματος ή επιδεινώσουν το εκζέματα και την ατοπική δερματίτιδα, συχνές παθήσεις ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Μετά από κάθε μπάνιο, πρέπει να εφαρμόζουμε μια λοσιόν ή κρέμα, καθώς τότε το δέρμα απορροφά περισσότερο από το προϊόν.

Τέλος, πολύ σημαντικό για το καλοκαίρι, είναι απαραίτητο να ξεπλένουμε το δέρμα των παιδιών μετά την παραλία ή την πισίνα, για να αποφύγουμε την ξήρανση του από το χλώριο και το αλάτι.

Επιπλέον, καλό είναι να τα στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα, ειδικά στα χέρια και τα γόνατα, όπου συγκρατείται υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ερύθημα.

6. Επιλέξτε άνετες πάνες

Στα παιδάκια, η βουβωνική χώρα, τα γεννητικά όργανα και οι γλουτοί είναι οι πιο ευαίσθητες περιοχές λόγω της χρήσης της πάνας.

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάνες που αναπνέουν και να τις αλλάζετε συχνά. Τέλος, το να αφήνουμε τα μικρά μας κάθε τόσο χωρίς πάνες είναι επίσης ευεργετικό, αφού είναι καλοκαίρι!

7. Ενυδάτωση

Τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό. Η έκθεση στον ήλιο και η πολύωρη παραμονή στο νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επηρεάζουν συχνά την ενυδάτωση του δέρματος των μωρών και των παιδιών. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να προστατεύουμε το δέρμα των παιδιών μας με μια υποαλλεργική ενυδατική κρέμα.

Στα βρέφη, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην περιοχή της πάνας. Συνιστάται η χρήση μιας κρέμας που αποφεύγει την αφυδάτωση, απομονώνει το τρίψιμο και τις ερεθιστικές ουσίες και προάγει την αναζωογόνηση του δέρματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστώνται συνήθως η προβιταμίνη Β5 και η πανθενόλη.

Στο Φαρμακείο μας θα βρείτε μεγάλη γκάμα προϊόντων σχετικά με την προστασία των μωρών και των παιδιών. Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη σωστή επιλογή μη διστάσετε να μας συμβουλευτείτε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και από εδώ.

 

 

 

 

 

 

Recent Posts