Παρακάτω είναι τέσσερα λάθη που κάνουμε όλοι με τα φάρμακα στο σπίτι.
1. Δεν προσέχουμε την ημερομηνία λήξης
Οι κατασκευαστές φαρμάκων υποχρεούνται να αναγράφουν την ημερομηνία λήξης τους στη συσκευασία όλων των προϊόντων ανεξαιρέτως. Λόγω νομικών περιορισμών αλλά και των ενδεχόμενων ευθυνών, ποτέ ένας κατασκευαστής δε θα συστήσει χρήση του προϊόντος του πέραν της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης.
Εκτός από την ημερομηνία λήξης είναι σωστό να αποθηκεύουμε τα φάρμακα στο ψυγείο;
Όχι, διότι το ψύχος επίσης μπορεί να τα αλλοιώσει. Στο ψυγείο επιτρέπεται να φυλάσσονται μόνο όσα το αναγράφουν. Ιδιαίτερα ευάλωτα στο ψύχος είναι τα εναιωρήματα (φάρμακα που πρέπει να τα ανακινήσουμε πριν από τη χρήση για να διαλυθεί καλύτερα η δραστική ουσία τους).
Γενικά, να θυμάστε ότι τα σιρόπια διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμά τους για τρεις μήνες, ενώ τα αντιβιοτικά σιρόπια και τα κολλύρια για ένα μήνα.
2. Δε σταματάμε την αγωγή όταν νιώσουμε καλύτερα
Ο μόνος αρμόδιος που μπορεί να κρίνει πότε να σταματήσετε να λαμβάνετε την αγωγή σας είναι ο γιατρός που σας τη συνταγογράφησε. Μην τη σταματήσετε μόλις δείτε βελτίωση, επειδή κινδυνεύετε να υποτροπιάσετε. Για παράδειγμα, η διακοπή της αντιβίωσης με τη βελτίωση της κλινικής εικόνας μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της λοίμωξης, ενώ ακόμη και η ξαφνική διακοπή των αντικαταθλιπτικών μπορεί να επιφέρει κινδύνους για τη σταδιακή επιδείνωση ή υποτροπή της κατάθλιψης και του άγχους.
3. Λάθος φύλαξη των φαρμάκων
Σύμφωνα με τον δρ Mansoor Khan, αντιπρύτανης και καθηγητής φαρμακευτικών επιστημών στο Texas A&M’s Irma Lerma Rangel School of Pharmacy η φύλαξή τους στο μπάνιο, θα μπορούσε να τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά ή να τα αλλοιώσει λόγω της υγρασίας.
Τα φάρμακα θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία 20-25C και με λιγότερο από 60% σχετική υγρασία στο χώρο. Καθώς επίσης να αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό μέρος διότι επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη θερμότητα και την υγρασία. Επίσης, τα σκοτεινά μέρη (πχ ένα σκοτεινό ντουλάπι ή συρτάρι) είναι ιδανικά επειδή το φως πυροδοτεί την οξείδωση.
4. Θα πρέπει να είναι ξεχωριστά για κάθε ασθενή/άνθρωπο ειδικά με την περίπτωση του
Δεν είναι ασφαλές να παίρνουμε τα φάρμακα κάποιου άλλου αν έχουμε παρόμοιο πρόβλημα υγείας. Επίσης, ορισμένα φάρμακα δεν παίζουν καλά με άλλα ή δεν πρέπει να λαμβάνονται εάν έχουμε ορισμένες παθήσεις ή είμαστε σε ενδιαφέρουσα.
Τέλος, το φύλο, η ηλικία, το βάρος, η κατάσταση της υγείας και οι συνυπάρχουσες παθήσεις, αλλά και η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων αποτελούν παράγοντες που διαφοροποιούν και προσωποποιούν την εκάστοτε φαρμακευτική αγωγή.
Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου ή συμπληρώματος και να διαβάζετε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες που συνοδεύουν το προϊόν.