fbpx

Ξεχνάς εύκολα; Έχεις παρατηρήσει ότι πολλές από τις πληροφορίες που λαμβάνεις και θέλεις να συγκρατήσεις εξαφανίζονται άθελά σου από τη μνήμη σου; Υπάρχουν κινήσεις ματ για δυνατή μνήμη… ξυράφι!

  1. Κίνηση και άσκηση η απαραίτητη

Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση έχει ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές είναι πραγματικά σημαντικές ιδιαίτερα για τον εγκέφαλο. Κατά την άσκηση, η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο βελτιώνεται, ενώ παράλληλα ενισχύεται και η λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Βάσει ερευνών μάλιστα, αποδεικνύεται ότι τακτική σωματική άσκηση συμβάλλει στον έλεγχο της συρρίκνωσης του εγκεφάλου και στην επιβράδυνση των σημαδιών της γήρανσης, τα οποία σχετίζονται με την άνοια.

  1. Η διατροφή κάνει θαύματα

Μια κακή διατροφή βλάπτει πολλαπλά τον ανθρώπινο οργανισμό. Η εξασθένηση της μνήμης αποτελεί μία από τις βασικότερες επιπλοκές, καθώς ο οργανισμός στερείται απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Η υγιεινή διατροφή καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, κάνουν καλό τόσο στην καρδιά, όσο και στις λειτουργίες του εγκεφάλου.

  1. Αποφυγή καπνίσματος

Το κάπνισμα, εκτός από το υπόλοιπο σώμα, προκαλεί ιδιαίτερες βλάβες στον εγκέφαλο και στο νου, εξασθενώντας σημαντικά τη μνήμη, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τη λειτουργία της μάθησης και γενικότερα τη σκέψη.

Ο καπνός έχει τοξικές ουσίες, οι οποίες δημιουργούν φλεγμονή στις δομές του εγκεφάλου, προκαλώντας έτσι λειτουργικές ανωμαλίες.

  1. Αλκοόλ με μέτρο

Βάσει ερευνών, καθώς τα άτομα υπερκαταναλώνουν αλκοόλ μέσα στα χρόνια, αυτό πιθανότατα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις γνωστικές και διανοητικές λειτουργίες.

Η κατάχρηση αλκοόλ φαίνεται να αναστέλλει τους υποδοχείς του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι να αποθηκεύουν τις πρόσφατες αναμνήσεις μακροπρόθεσμα. Σαν αποτέλεσμα, το άτομο αρχίζει να ανακαλεί όλο και λιγότερες πληροφορίες από την πρόσφατη μνήμη.

  1. Άσκηση του πνεύματος

Οι δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερη εξάσκηση του μυαλού συμβάλλουν στο να το κρατήσετε σε φόρμα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες μελλοντικής εμφάνισης κάποιας μορφής άνοιας. Το διάβασμα βιβλίων, η επίλυση σταυρόλεξων, το σκάκι, η εκμάθηση κάποιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που οξύνουν τη σκέψη και τη μνήμη.

  1. Ύπνος ο μικρός θεός

Περίπου 7 με 8 ώρες ύπνος το βράδυ και 30 λεπτά με 1 ώρα το μεσημέρι είναι απαραίτητες για να λειτουργεί η μνήμη σας «ρολόι». Ο ύπνος ενισχύει τη μνήμη μας, καθώς μία τουλάχιστον ζωτική λειτουργία του ύπνου συνδέεται άμεσα με τη μαθησιακή ικανότητα και τη μνήμη. Άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα ή έχουν διαταραγμένο ύπνο, παρουσιάζουν δυσκολία στην απομνημόνευση και στην αυτοσυγκέντρωση.

  1. Ηρεμία χωρίς στρες και άγχος

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες, εκκρίνει περισσότερη κορτιζόλη απ’ όση χρειάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέες μνήμες. Ένα άτομο που βιώνει έντονο στρες εμφανίζει δυσκολίες στο να σκεφτεί σωστά ή να ανακτήσει μνήμες.

  1. Έλεγχος θυρεοειδούς

Ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με την έλλειψη συγκέντρωσης, ενώ ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την απώλεια μνήμης.

  1. Ψυχική υγεία

Η κακή ψυχική υγεία, όπως σε περιπτώσεις κατάθλιψης δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τη διάθεση, αλλά και τη μνήμη.

Άτομα με κατάθλιψη ή άγχος, έρευνες δείχνουν ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας στην μετέπειτα ζωή τους. Επίσης, οι γνωστικές τους λειτουργίες εμφανίζουν μεγάλη μείωση.

  1. Τόνωση της κοινωνικής ζωής

Όσο πιο κοινωνικά ενεργά είναι τα άτομα, έχοντας αυξημένες κοινωνικές συναναστροφές, τόσο μικρότερα είναι τα επίπεδα του άγχους και της καταθλιπτικής τους διάθεσης. Η διάθεση και η ποιότητα της ψυχικής υγείας αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την υγεία της μνήμης.

 

Recent Posts