fbpx

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης που γιορτάζεται στις 29 Οκτωβρίου, συγκεντρώσαμε πληροφορίες σχετικά με την αυτή τη χρόνια πάθηση!

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση που προσβάλλει το δέρμα, αλλά και τα νύχια και τις αρθρώσεις. Υπάρχουν όμως και πολλοί που έχουν ήπια μορφή και απλά δεν το γνωρίζουν, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με την ψωρίαση στα νύχια. Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η πάχυνση του δέρματος με την έντονη απολέπιση και η συχνή φαγούρα.

Ο δερματολόγος μπορεί να βάλει εύκολα διάγνωση με μια απλή κλινική εξέταση, εάν η ψωρίαση είναι στο δέρμα. Πιο δύσκολη είναι η διάγνωση για την ψωρίαση στα νύχια, καθώς σε αυτή συχνά μπορεί να την μπερδέψει κάποιος με ονυχομυκητίαση. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η διάγνωση για την ψωρίαση στις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα).

Πού οφείλεται η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση της οποίας η προδιάθεση είναι γραμμένη στα γονίδιά μας. Δηλαδή δεν είναι μεταδοτική. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν παράγοντες που να πυροδοτήσουν μια έξαρση (στρες, κρύο, μειωμένη ηλιοφάνεια, φάρμακα, λοιμώξεις).

Πόσο κρατάει η νόσος;

Όταν μιλάμε για ψωρίαση μιλάμε για ένα χρόνιο νόσημα. Εμφανίζεται σε κάποιο στάδιο της ζωής και μπορεί να κρατήσει χρόνια, με εξάρσεις και υφέσεις. Ο δερματολόγος πρέπει να παρακολουθεί τακτικά τον ψωριασικό ασθενή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωρίασης στο δέρμα;

Η ψωρίαση στο δέρμα έχει διάφορες μορφές. Οι μορφές καθορίζουν και τον τύπο της νόσου. Πιο συγκεκριμένα στη δερματολογία αναγνωρίζουμε τις εξής μορφές:

  • Ψωρίαση κατά πλάκας, η συχνότερη μορφή. Χαρακτηριστικό της οι κόκκινες παχιές πλάκες στο σώμα με λευκή απολέπιση και συχνά φαγούρα. Τις εντοπίζουμε κυρίως σε καμπτικές επιφάνειες (αγκώνες, γόνατα) αλλά και στο υπόλοιπο σώμα και στο τριχωτό.
  • Σταγονοειδής ψωρίαση. Τη βλέπουμε συχνά μετά από κρυολόγημα με πονόλαιμο. Επίσης, τη χαρακτηρίζουν οι μικρές κόκκινες πλάκες που μοιάζουν με σταγόνες και είναι διάσπαρτες σε όλο το σώμα.
  • Ανάστροφη ψωρίαση. Τη συναντάμε σε πτυχές του σώματος (μασχάλες, ανάμεσα στους γλουτούς, στις μηρογεννητικές πτυχές) με ερυθρό χρώμα. Επίσης, λόγω διαβροχής συχνά υπάρχει φαγούρα αλλά όχι απολέπιση. Την εικόνα αυτή κάποιοι την μπερδεύουν συχνά με μυκητίαση.
  • Φλυκταινώδης ψωρίαση. Τη χαρακτηρίζουν φυσαλίδες γεμάτες πυώδες υγρό (φλύκταινες). Τη βλέπουμε συνήθως στις παλάμες και στα πέλματα. Ο δερματολόγος πρέπει να την ξεχωρίσει από δερματίτιδες και μυκητιάσεις.
  • Ερυθροδερμική ψωρίαση. Σοβαρή μορφή ψωρίασης με καθολική εξάπλωση της κοκκινίλας με απολέπιση σε όλο το σώμα. Η φαγούρα είναι βασανιστική. Σε αυτή τη μορφή μπορούν να καταλήξουν οι προηγούμενες.

Οι παραπάνω μορφές μπορούν να συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή.

Πηγή: kazakos-derma.gr

Τρόποι Αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση της ψωρίασης γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • Με αλοιφές, κρέμες καθώς και διάφορες λοσιόν που προτείνουν οι δερματολόγοι ώστε να σταματήσει η φλεγμονή. Επίσης, αφαιρούν τις πλεονάζουσες φολίδες και λειαίνουν το τραχύ δέρμα. Οι ενυδατικές κρέμες είναι αποτελεσματικές για την καταπράυνση του κνησμού.
  • Με φωτοθεραπεία που προτείνεται και χρησιμοποιεί ακτίνες UVA, UVB ή λέιζερ για την επιβράδυνση της παραγωγής των δερματικών κυττάρων.
  • Με φάρμακα σε μορφή χαπιών που χρησιμοποιούνται σε πολύ σοβαρές μορφές ψωρίασης.

Τέλος, η θεραπεία με ιαματικά λουτρά επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης του δέρματος. Για περισσότερες πληροφορίες, πάντα να συμβουλεύεστε τον δερματολόγο σας.

Και μην ξεχνάτε πως στο Φαρμακείο μας θα βρείτε μεγάλη γκάμα με προϊόντα κατά της ψωρίασης. Επισκεφτείτε το Φαρμακείο μας εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Recent Posts