fbpx

Κατά την περίοδο των γιορτών, τόσο το φαγητό όσο και τα ποτά, αυξάνονται. Ως εκ τούτου, το σύνδρομο καρδιοπάθειας των διακοπών μπορεί να είναι ξανά στο επίκεντρο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το σύνδρομο προκαλεί μεγάλο αριθμό καρδιακών αρρυθμιών. Στην πραγματικότητα, η ημέρα των Χριστουγέννων είναι η ημέρα με τους περισσότερους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια ανά έτος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όπως αναφέραμε, αυτό το σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε. Ωστόσο, είναι πιο συχνό σε νέους και υγιείς ανθρώπους χωρίς προηγούμενη καρδιακή νόσο. Δεδομένου ότι πρόκειται για αρρυθμία, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι το αίσθημα παλμών. Νιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπά πιο δυνατά και πιο γρήγορα από το κανονικό. Επιπλέον, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να ζαλίζονται, κάτι που μπορεί να τους κάνει να πέσουν ή να λιποθυμήσουν. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα συμπτώματα εξαφανίζονται όταν το σώμα τους καταφέρει να μεταβολίσει όλο το αλκοόλ.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, ζητήστε ιατρική βοήθεια για να αποφύγετε επιπλοκές όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

  • Αίσθηση φτερουγίσματος στο στήθος
  • Αίσθημα παλμών
  • Πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
  • Δύσπνοια
  • Αίσθημα σύγχυσης, ζάλης, λιποθυμίας ή άγχους

Από την άλλη κάποιοι μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Αν δεν μπορείτε να ανιχνεύσετε άμεσα κάποια ανωμαλία στον σφυγμό σας, τότε θα πρέπει να παρακολουθείτε για συμπτώματα όπως δύσπνοια όταν ασκείστε, μειωμένη αντοχή στην άσκηση ή ξαφνική κόπωση που δεν μπορείτε να εξηγήσετε αλλιώς.

Μπορούμε να το αποτρέψουμε;

Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται μόνο εάν πίνετε πολύ αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, το πρώτο βήμα για να το αποφύγετε είναι φυσικά να μην πίνετε αλκοόλ αλλά εάν πίνετε, φροντίστε να πιείτε υπεύθυνα.

Είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώσετε τους νέους για αυτό το σύνδρομο. Πολλοί από αυτούς αγνοούν τις επικίνδυνες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει.

Το “Σύνδρομο της Καρδιοπάθειας των Διακοπών” δεν είναι ένας επίσημος ιατρικός όρος, αλλά περιγράφει μια σειρά από πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν διάφορους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους.

Οι πιθανοί παράγοντες περιλαμβάνουν την υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπη και θερμίδες κατά τη διάρκεια εορταστικών συγκεντρώσεων, την αλλαγή των προτύπων ύπνου λόγω των κοινωνικών υποχρεώσεων και των ταξιδιών, το αυξημένο στρες λόγω των προετοιμασιών και των κοινωνικών υποχρεώσεων, καθώς και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ξανά ότι ο όρος δε χρησιμοποιείται επίσημα στην ιατρική κοινότητα, αλλά αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να επηρεάσουν ορισμένους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Γενικά, κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι σημαντικό να διατηρεί κανείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να προσέχει τη διατροφή του, να διατηρεί τη σωματική του δραστηριότητα και να διαχειρίζεται το στρες, προκειμένου να διασφαλίσει την καρδιαγγειακή υγεία του.

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.

Recent Posts