fbpx

Η συχνότερη νόσος που εμφανίζεται στους ταξιδιώτες είναι η λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος, γνωστή ως “διάρροια των ταξιδιωτών”. Υπολογίζεται πως η νόσος αυτή προσβάλλει το 30%-70% των ταξιδιωτών που ταξιδεύουν από αναπτυγμένες χώρες σε αναπτυσσόμενες. Είναι γεγονός πως κάθε ταξιδιωτικός προορισμός & κάθε γεωγραφική περιοχή εγκυμονεί τους δικούς της κινδύνους.

Ο βαθμός κινδύνου ποικίλει ανάλογα με τον εκάστοτε προορισμό:

-Προορισμοί Υψηλού Κινδύνου: Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής & της Ασίας κυμαίνεται μεταξύ 20%-75%

– Προορισμοί Μέτριου Κινδύνου: Σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, στην Κίνα, στο Ισραήλ, στη Ρωσία, στη Νότια Αφρική κ.α. κυμαίνεται μεταξύ 8%-20%

– Προορισμοί Χαμηλού Κινδύνου: Σε χώρες της Κεντρικής & Βόρειας Ευρώπης, στις Η.Π.Α, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ιαπωνία κ.α. υπάρχει κίνδυνος προσβολής σε ποσοστό έως 5%

Αιτία

Η διάρροια των ταξιδιωτών οφείλεται στο 80% σε διάφορα εντεροπαθογόνα βακτήρια, όπως το Escherichia Coli, η σιγκέλλα, η σαλμονέλα κ.ά. Ακόμα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, υπάρχει η περίπτωση μόλυνσης από παράσιτα, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την επιστροφή του ταξιδιώτη στο σπίτι του. Τέλος, υπάρχουν & μη λοιμώδη αίτια της νόσου, όπως το άγχος του ταξιδιού, το λεγόμενο jet-lag (πλήρης επαναπροσαρμογή στη νέα ζώνη ώρας) & η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Συμπτώματα

Τα περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ της 4ης & 14ης ημέρας του ταξιδιού με οξεία ένταση, πιθανή εμφάνιση πυρετού & εκδήλωση 4-5 υδαρών κενώσεων/ημέρα. Το φαινόμενο είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενο & διαρκεί 3-4 ημέρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εμφανίζονται περισσότερες κενώσεις, άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός, κοιλιακό άλγος, αδυναμία & η διάρκεια της νόσου παρατείνεται.

Θεραπεία

Στη συνήθη μορφή της, η νόσος αντιμετωπίζεται συμπτωματικά με τους παρακάτω τρόπους:

-Λήψη υγρών από το στόμα για την αποφυγή αφυδάτωσης.

-Λήψη διαλυμάτων ενυδάτωσης για την αποτροπή του εμετού. Ένα τέτοιο διάλυμα μπορούμε να φτιάξουμε & μόνοι μας, αναμειγνύοντας σε 1 λίτρο νερό 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη & 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

-Αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί κ.ά. που ερεθίζουν το στομάχι

-Αποφυγή αλκοόλ, καφέ, τσαγιού, καρυκευμάτων & λιπαρών φαγητών

-Χρήση αντιβιοτικών, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού, προκειμένου να μειωθεί η διάρκεια της νόσου

-Χρήση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, ώστε να ελαττωθούν οι κενώσεις

Σε περίπτωση που η κατάσταση κρίνεται πιο σοβαρή, με πιθανό υψηλό πυρετό & επιμονή των διαρκών κενώσεων για αρκετές ημέρες, πρέπει άμεσα να ακολουθήσει ιατρική διάγνωση.

Τρόποι Αποφυγής

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι, με τους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο & να απολαύσουν το ταξίδι τους. Οι σημαντικότεροι είναι:

-Να γευματίζουν σε μέρη, για τα οποία γνωρίζουν πως είναι ασφαλή μέσω συστάσεων. Δε σημαίνει πως ένα πολυτελές εστιατόριο, σερβίρει πάντα καλό φαγητό.

-Τα φαγητά που επιλέγουν πρέπει πάντα να είναι καλά μαγειρεμένα & να είναι ζεστά όταν σερβίρονται. Ειδικά το κρέας & το ψάρι πρέπει να είναι φρεσκομαγειρεμένα & όχι ξαναζεσταμένα.

-Να μην καταναλώνουν τροφές από πλανόδιους πωλητές, καθώς είναι δύσκολο να είναι καθαρές. Γενικότερα, όσον αφορά την επιλογή τροφών, ειδικά ωμών, πρέπει να γίνεται με τεράστια προσοχή. Προτιμώνται κονσερβοποιημένες τροφές.

-Να μην καταναλώνουν πράσινες σαλάτες,, διότι δε γνωρίζουν αν είναι σωστά πλυμένες.

-Να προτιμάνε φρούτα & καρπούς με παχιά φλούδα ή κέλυφος αντίστοιχα, τα οποία πρέπει να τα πλένουν ή να τα ξεφλουδίζουν οι ίδιοι, πριν τα φάνε.

-Να αποφεύγουν όσο γίνεται τα ωμά αυγά, τα πουλερικά, τα κρέατα, τα θαλασσινά.

-Ακόμα, να αποφεύγονται σάλτσες που μπορεί να περιέχουν ωμό αυγό, όπως μαγιονέζα, σως για σαλάτα κ.ά.

-Να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο & σφραγισμένο νερό & χυμούς κατευθείαν από το μπουκάλι, εφόσον το έχουν καθαρίσει.

-Να πίνουν ποτά ή ροφήματα χωρίς πάγο, διότι δε γνωρίζουν αν ο πάγος προέρχεται από εμφιαλωμένο νερό.

 

Recent Posts