fbpx

Και από εκεί που μιλάγαμε για ήλιους, θάλασσες, διακοπές και αντηλιακά, ξεκινήσαμε, λίγο νωρίτερα φέτος η αλήθεια είναι, να μιλάμε για φθινοπωρινές ιώσεις!

Με την αλλαγή του καιρού και τη μετάβαση σε πιο κρύες ημέρες, είναι σημαντικό να εφοδιάσουμε το σώμα μας με βιταμίνες και μέταλλα που θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού.

Το φθινόπωρο φέρνει τις πρώτες βροχές, τη μειωμένη έκθεση στον ήλιο, την κόπωση και τη λιγότερο ισορροπημένη διατροφή. Για τους λόγους αυτούς το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται ευάλωτο, η διατροφή σας έχει ελλείψεις και τα πρώτα κρυολογήματα κάνουν την εμφάνισή τους.

Η επάρκεια βιταμινών στον οργανισμό είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το φθινόπωρο και τον χειμώνα όμως είναι απαραίτητη για ένα λόγο παραπάνω: την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης.

Ποια είναι τα συμπληρώματα διατροφής που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικότερα τις ιώσεις;

Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας:

  • Βιταμίνη C: Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η ημερήσια πρόσληψη μέσω της διατροφής, συμπληρωμάτων ή συνδιαστικά. Στην πραγματικότητα η βιταμίνη C δεν εμποδίζει το κρυολόγημα, ωστόσο, συμβάλλει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.
  • Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα.
  • Εχινάτσεια: Με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, υποστηρίζει τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.
  • Βιταμίνη B: Υπάρχουν οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β -Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 και Β12- που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο ρόλος της Β12 όμως, είναι κρίσιμος κατά τους ψυχρούς μήνες. Η βιταμίνη Β12, η οποία υπάρχει στο κρέας, το γάλα και το τυρί, είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και νεύρων. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά όσους υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από συμπτώματα κατάθλιψης ή εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.
  • Υπάρχουν οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β -Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 και Β12- που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο ρόλος της Β12 όμως, είναι κρίσιμος κατά τους ψυχρούς μήνες. Η βιταμίνη Β12, η οποία υπάρχει στο κρέας, το γάλα και το τυρί, είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και νεύρων. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά όσους υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από συμπτώματα κατάθλιψης ή εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.
  • Βιταμίνη Α: βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι.

Ποια μέτρα πρόληψης πρέπει να πάρουμε;

  1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Αυτό επιβάλλεται ειδικά όταν εισέρχεστε σε εσωτερικούς χώρους όπως το σπίτι, ή το γραφείο. Η έκθεσή σας σε δημόσιους χώρους μπορεί να σας κάνει μεταφορέα… ιών. Το συχνό πλύσιμο μειώνει σημαντικά την εξάπλωσή τους.
  2. Μην αγγίζετε, μάτια, μύτη στόμα χωρίς να έχετε πλύνει τα χέρια σας ή έχοντας αγγίξει πριν αντικείμενα ή επιφάνειες που έχουν μολυνθεί.
  3. Στο σπίτι καλό είναι να έχετε ο καθένας τη δική του πετσέτα, αυτό όμως είναι δύσκολο σε δημόσιους χώρους, όπως χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας. Έχετε πάντα μαζί σας χαρτομάντηλα ή ακόμα καλύτερα αντισηπτικά μαντηλάκια που σας προσφέρουν μία καλή μορφή προστασίας. Χαρτομάντηλα φυσικά, χρησιμοποιείτε όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  4. Αερίζετε συχνά τους χώρους στο σπίτι, στο γραφείο, ακόμα και στο αυτοκίνητο και μένετε σε απόσταση ασφαλείας από άτομα που έχουν ήδη αρρωστήσει.

Μη ξεχνάτε ότι η σωστή διατροφή λειτουργεί τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

Να κοιμάστε επαρκώς και να επενδύσετε στο υγρό στοιχείο όχι μόνο με νερό αλλά με χυμούς και αφεψήματα.

Στο Φαρμακείο μας, θα βρείτε πολλά είδη συμπληρωμάτων διατροφής για κάθε περίπτωση, ρινικά σπρει που θα περιορίσουν την καταρροή και πολλά άλλα προϊόντα που θα σας βοηθήσουν και φέτος να ξεπεράσετε γρήγορα και αποτελεσματικά τις ιώσεις.

Recommended Posts