
«H πρόληψη σώζει! Να το θυμάσαι!»
«Άνοιξα δύο δώρα σήμερα το πρωϊ. Τα μάτια μου. Η ζωή είναι ΔΩΡΟ και η πρόληψη σώζει»
Μία στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα, η συχνότητά του τείνει να αυξηθεί, αγγίζοντας τις 4500 νέες περιπτώσεις ετησίως.
Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και αφορά σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο, η πιθανότητα μιας γυναίκας να νοσήσει από καρκίνο του μαστού αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας της. Έτσι, μόνο 1 από τις 1.600 γυναίκες που είναι σήμερα 20 ετών θα διαγνωστεί τα επόμενα 10 χρόνια με καρκίνο μαστού. Αντίθετα, 1 στις 25 που σήμερα είναι 70 ετών θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού στο ίδιο διάστημα.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια κληρονομούμενη ασθένεια, ωστόσο, μόνο το 5-10% των καρκίνων του μαστού είναι κληρονομούμενοι, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι προκαλούνται από μη φυσιολογικές αλλαγές (ή μεταλλάξεις) σε ορισμένα γονίδια που μεταδίδονται από τον γονέα στο παιδί. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό, υποδηλώνοντας ότι άλλοι παράγοντες ενοχοποιούνται, όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής. Συχνά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί ένα άτομο πάσχει από καρκίνο και ένα άλλο όχι.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ακόμη πιο σπάνιος στους άνδρες, αλλά υπάρχει. Αφορά σε λιγότερο από το 1% όλων των καρκίνων του μαστού. Συστήνεται σε άνδρες με διάγνωση καρκίνου του μαστού να υποβληθούν σε γενετική συμβουλευτική. Παρόλο που ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι σπάνιος, τείνει να διαγνωστεί σε πιο προχωρημένο στάδιο επειδή οι αλλαγές στο στήθος και τα ογκίδια στο μαστό συνήθως δεν οδηγούν τους άνδρες και τους γιατρούς τους να σκεφτούν «καρκίνο του μαστού».
Τι δεν πρέπει να αμελεί κάθε γυναίκα;
«Να ακολουθεί έναν τρόπο ζωής ο οποίος μειώνει τον κίνδυνό της να νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Ο τρόπος αυτός περιλαμβάνει την τακτική σωματική άσκηση, τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους για το ύψος και την ηλικία της, την αποφυγή του καπνίσματος, την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και διατροφή σύμφωνα με τα πρότυπα της μεσογειακής δίαιτας. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο μητρικός θηλασμός, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Τέλος, οι γυναίκες δεν πρέπει να αμελούν την αυτοεξέταση και τον περιοδικό προσυμπτωματικό (προληπτικό) έλεγχο με μαστογραφία, σύμφωνα με τις συστάσεις των ιατρών τους.» Μ. Σαλούστρας, Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας.
Είναι η υγεία που είναι πραγματικός πλούτος κι όχι τα κομμάτια από χρυσό και ασήμι.
Μαχάτμα Γκάντι
Πηγές: iatronet.gr & onmed.gr